Tuesday, August 21, 2007

Nederlands nieuws

Het is weer komkommertijd in Nederland of hoe verklaar je het onderstaande. Dit zelfde geldt natuurlijk voor the Cambodian Daily waarin gisteren onderstaande bericht stond.

Dutch Diver Is Catch of the Day
REUTERS
AMSTERDAM - Netherlands - A Dutch scuba diver became the surprise catch of the day for a 13-year-old boy fishing in the Netherlands when his hook got caught in the man's lip.
"I heard a sound on my head and immediately I felt a jerk on my lip," Wim van Huffelen, who had been swimming off the coast of the Netherlands in the North Sea, was quoted as saying by Dutch newspaper De Telegraaf.
The daily ran a picture of van Huffelen with the distraught young fisherman's hook embedded in his lower lip.
The diver had been swimming close to the shore near the southern Dutch town of Zierikzee. A doctor was called to the scene and managed to free van Huffelen from the hook.

Monday, August 13, 2007

National Youth Gathering Day

Op het moment van het schrijven van dit stukje zitten we in een tropische tuin, omringd door hoge groene bomen, palmen en bananen, een twiedelend vogeltje boven ons hoofd, en een ananas sapje… Het is vandaag International Youth Day, en dat is afgelopen donderdag en vrijdag door Youth for Peace gevierd tijdens de National Youth Gathering Day.

Op donderdag-ochtend (half zes…) ben ik met zo’n 30 collega’s en jongeren-vrijwilligers in twee busjes vertrokken richting de provincie Kampong Chhnang. Het ‘event-seizoen’ is aangebroken, met conferenties, en andere dagen waarbij van alles leuks gebeurt, dus ik ben helemaal in mijn nopjes! Er waren op de tweede dag zo’n duizend jongeren, die vijf verschillende kleuren T-shirts aanhadden (als symbool voor de diversiteit van mensen op de wereld), dus dat was wel een erg mooi plaatje. Er werden een aantal workshops gegeven door YFP studenten; geweldig om te zien hoe goed die dat doen, en om dus ook te zien dat de YFP formule echt werkt.

Als adviseur op oa fondsenwerving wilde ik YFP laten nadenken over hoe ze deze events zouden kunnen gebruiken om fondsen te werven. Hoewel dit door sommigen met wat reserve werd ontvangen, hebben we tijdens een workshopje een aantal ideeën uitgewerkt over wat we tijdens de National Youth Gathering Day zouden kunnen doen.

Schmincken voor de rollenspellen


Wij chijn...hik..er heeelemaal schklaar voor...hik


De ruzie

Het resultaat was een rollenspel en ‘gek doen en rondlopen met een donation-box’. Helemaal geweldig - ze hadden een super stuk geschreven over alle problemen waar jongeren mee te maken krijgen. Het begon met een dronken vader en een gokverslaafde moeder, een gefrustreerde zoon, die zich onder druk van zijn vrienden onderdompelt in drank, drugs en prostitutie… afgewisseld door twee jongeren die zich hadden verkleed als een SOA en het AIDS-virus, die met elkaar bespraken hoe ze de dronken zoon te grazen zouden nemen als ze geen condoom zouden gebruiken… een verkeersongeluk, een gevecht en een arrestatie… en een gesprek met een YFP student die zegt dat het allemaal ook anders kan. Die donatie-boxes werden daarna door het publiek goed ontvangen, en de fondsenwervings ideeën komen nu van alle kanten!

laatste brommerrit samen met Evelien

Wednesday, August 08, 2007

Rivier Dolfijnen

Het zat er aan te komen en nu is het dan 'blijkbaar' zover - een ondersoort van de rivier dolfijnen is dan nu bestempeld als "EXTINCT". Het laatste nieuws is dat de Baijis, Yangtze rivier dolfijn in China niet meer door wetenschappers is waargenomen tijdens een 6-weekse survey. Volgens de officiele richtlijnen moet een soort 50 jaar niet meer waargenomen zijn voordat deze daadwerkelijk uitgestorven genoemd mag worden maar dit is wel een duidelijk signaal voor de resterende landen waar andere soorten rivier dolfijnen hun habitat hebben.

Er mag nu dus extra hard aan de bel getrokken worden door de overheid instanties van India, Pakistan, Bangladesh en Cambodja. Ondanks de bedreiging gaat men toch vrolijk door met het plannen van industrie. Bijvoorbeeld hier in Cambodja, waar men een $@*% dam gaat bouwen exact op de locatie waar zich dolfijnen bevinden. Deze dam zal dus voorkomen dat dolfijnen nog kunnen migreren waardoor 2 dolfijn-pools worden afgesloten van de andere 7. Regelrechte ramp voor deze soort. Hopelijk kunnen WWF en andere instanties in Cambodja en eventueel buitenland hier nog een stokje voor steken aangezien er tijdens een laatste survey in april nog maar een kleine 70 dolfijnen waargenomen zijn.

meer nieuws omtrent de Yangtze rivier dolfijn? KLIK HIER