Monday, January 21, 2008

Verbod op Darfur rally in Phnom Penh

Behalve Angelina Jolie bezoeken internationale beroemdheden Cambodja eigenlijk zelden. Maar zondag kwam Mia Farrow, toch niet de minste in faam, naar Phnom Penh om aandacht te vragen voor de situatie in Darfur. Maar er wachtte haar geen warm onthaal - de politie in Phnom Penh had bevel gekregen de rally te stoppen. En de overheid had aangekondigd dat buitenlanders die deelnamen aan de organisatie ervan gevaar zouden lopen het land uit gezet te worden.

Voor sympatisanten zat er dan ook weinig anders op dan te kijken naar een rij politie en de leegte achter hen. Alle straten rondom het Toul Sleng genocide museum, waar de rally plaats had moeten vinden, waren hermetisch afgezet. Ook Mia kwam er niet door.

De rally maakte deel uit van de internationale Dream for Darfur tour, waarbij een symbolische 'Olympische' fakkel is aangestoken bij de grens van Darfur, Rwanda, Armenie, Duitsland en Bosnia-Herzegovina. De tour zal eindigen tijdens de Olympische spelen in Bejing in Augustus van dit jaar, en roept China op haar economische invloed in Soedan te gebruiken om het vechten te stoppen. Cambodja was de laatste stop in de tour, die tot zondag zonder problemen verlopen is.

Het boodschap van de Cambodjaanse overheid, dat sterke economische banden heeft met China: Darfur heeft niets met Cambodja te maken, en de ceremonie wordt tegengehouden omdat het een politieke agenda tegen China heeft.

Informatie minister en overheids-woordvoerder Khieu Kanharith zegt in de Cambodjaanse krant The Cambodian Daily dat de organisatoren maar naar China moeten gaan met deze ceremonie. Municipal Deputy Governor Pa Socheatvong zegt in dezelfde krant dat de overheid slechts duidelijk wil maken dat Cambodja niet als een forum voor buitenlandse politiek gebruikt kan worden.

Het verbod op deze rally roept vragen op over de staat van de vrijheid van meningsuiting in Cambodja. Thun Saray van de Cambodjaanse mensenrechten organisatie Adhoc zegt in The Cambodia Daily dat er weinig hoop is voor gewone boeren op het platteland om op te komen voor hun rechten, als zelfs bekende internationale groeperingen wordt verboden vreedzaam te demonstreren in Cambodja.

Onder de mensen die naar de rally waren gekomen en voor de blokkade stonden te wachten heerste zowel een verontwaardigde als een opgetogen sfeer. Immers, zonder dit verbod had dit initiatief nooit zoveel internationale publiciteit gekregen.

Wednesday, January 16, 2008

Terug (mét foto's)


klik op de foto voor meer foto's


Jaaa, ze zijn er! De foto’s van onze vakantie in Nederland! Scroll er gerust even doorheen en kijk of je iemand herkent ;-)

De eerste week van het nieuwe jaar hebben we doorgebracht met Geert en Merijn – door (GROTE) spinnenwebben lopen, gekke diertjes oppakken en besnuffelen, Cambodjaanse dansjes doen en biertjes drinken. Toen zij doorgingen naar Angkor Wat heb ik een paar duiken gemaakt in Sihanoukville, heerlijk twee dagen op de boot ontspannen!

Inmiddels hebben we onze draai weer een beetje gevonden (dat valt nog niet mee zo’n jetlag!), en zijn we weer hard aan het werk. Bart heeft net zijn werk afgerond bij Fisheries en gaat nu volop aan de slag met het dolfijn-fluisteren, mét de nieuwe onderzoekspullen Ikzelf ben midden in de rapportages gevallen; het begin van het nieuwe jaar betekent ook een jaar afsluiten... Dus hard aan de slag met de jaarlijkse student survey en de jaarrapportage.

Ook ben ik bezig een workshop te organiseren voor mijn collega’s naar onderzoeksmethoden en informatie analyse. Je zou maar een trainer zijn, die na elke training informatie moet verzamelen over het resultaat van die training, die informatie moet analyseren en opschrijven... en dan niet goed weten hoe dat moet... Gelukkig krijg ik wat hulp van Dorie, een andere ICCO uitgezondene, bij het geven van deze workshop, dat wordt leuk dus! We’ll keep you posted!

Thursday, January 10, 2008

Het nieuwe jaar

Lieve allemaal,

Allereerst een heel gelukkig nieuwjaar! Ik hoop dat jullie het allemaal spetterend en geweldig hebben gevierd! Op ons tropische eilandje waar we direct na aankomst in Cambodja naar toe vertrokken waren zeker ook een vuurpijl of vijf, maar het is sowieso moeilijk om een nieuwjaarssfeer te creeeren in zo'n tropische omgeving... om 12 uur zijn we wel even de zee in gegaan, en hebben we gezwommen met de lichtgevende algjes, da's ook een soort vuurwerk, toch?

Na een lange vlucht, en wat gedoe bij de douane vanwege de dolfijn-spullen van Bart, zijn we, mét al onze spulletjes, veilig weer aangekomen in Phnom Penh! Ons verblijf in Nederland was hectisch (10 dagen is natuurlijk véél te kort gebleken om iedereen te zien die je wilt zien, en ook nog met genoeg tijd en rust om helemaal bij te kletsen), maar het was geweldig om toch zoveel van onze vrienden en familie weer even te zien! Fijn en bedankt dat zoveel mensen zoveel tijd en moeite hadden genomen om ons even te zien!

En natuurlijk hebben we helaas ook een heleboel mensen niet gezien en gesproken... dat is natuurlijk wel erg jammer, maar dat kon voor dit flits bezoekje even niet anders... Ik hoop dat we veel blijven mailen en Skypen en bellen en telepatische berichten sturen, zodat we toch op de hoogte blijven over elkaars doen en laten!

En voor nu: weer aan het werk! Een heel fijn begin van het nieuwe jaar!

Liefs, Bart en Sarah