Tuesday, February 26, 2008

Survey en meer

Even een snelle update over de afgelopen week. De tijd vliegt en wij over een aantal dagen ook en er moet nog vanalles gedaan worden.
Afgelopen maandag was het weer tijd voor een photo-ID survey, de eerste van dit jaar. Deze keer zaten we met 10 personen op de boot. In mijn ogen veel te veel maar sommige mensen denken daar anders over. Dus met als resultaat dat je elkaar alleen maar in de weg loopt en het een grote puinhoop was op de boot. Reddingsvesten, camera's, meetapparatuur, camera lenzen, tassen en 10 mensen op een boot van 5 bij 1meter. Heerlijk knus, vooral met Lipin (nieuwe Cambodjaanse staff) die oooh zo heerlijk handtastelijk is, op een Cambodjaanse manier. Cambodjanen hebben nogal de neiging om tijdens een gesprek met je hun handen op je knieen te leggen of op je schouder, aan je voet of hand friemelen en dergelijke. Als je hier niet van af weet dan weet je niet wat je overkomt. Eerlijk gezegd na 1 jaar en 2 maanden heb ik er nog steeds moeite mee om er aan te wennen. En meneertje Lipin is er zo een. Verder een erg grappig en mondig kereltje van 29 jaar. We hebben deze keer weer een mooi aantal dolfijnen gezien maar helaas geen groots spektakel zoals vorige keer. Misschien dat de anderen dat nog wel gaan meemaken aangezien ik een aantal dagen eerder van de boot ben gegaan. Ik moest vervroegd terug naar Phnom Penh omdat ik mijn allereerste pak heb laten maken. Natuurlijk moet dit gepast worden voordat Sarah en ik naar het huwelijk van mijn broer gaan. Komende zondag vliegen we namelijk naar Aruba voor een week. Dus het is nu een beetje een hectische tijd, althans voor mij. Gisteren terug gekomen van de photo-ID Survey, vandaag kleding passen, morgen weer terug naar de provincie, Kratie. Overmorgen heb ik, samen met Verne en David een gesprek met een van de belangrijste donoren van het dolfijnen-project, WWF Duitsland. Ik ben erg benieuwd waar dit gesprek over gaat. Een update daarover zal volgen. Eindelijk is er dan nu ook wat meer nieuws betreft al het materiaal dat ik nodig heb voor het project. Materiaal voor analyse is dan eindelijk gearriveerd in Phnom Penh maar zal nog even moeten wachten voordat de monstername potten er zijn. Die komen 20 april pas en zoals altijd gaat het dan nog wat dagen duren voordat het door de douane zal komen. Dus hopelijk kan ik dan eind april van start.

Thursday, February 07, 2008

Bangkok


Afgelopen weekend zijn we even voor een lang weekend heen en weer gehopt naar Bangkok. Naar het paleis, de gouden Buddha, Seaworld (enorme aquaria onderin een shopping mall (!)). En natuurijk naar de bioscoop! Het is in Bangkok toch een stuk chiquer dan in Phnom Penh, nou ja, sommige gedeeltes dan... en dat is toch ook wel eens leuk!

Ook mijn workshop is inmiddels succesvol afgelopen, volgens mij is die echt heel nuttig geweest voor mijn collega's. En dat geeft natuurlijk wel een tevreden gevoel! Dus nu weer over aan de orde van de dag, achter de computer...;-)

Tuesday, February 05, 2008

Brother Number 2

Gisteren was een belangrijke dag voor gerechtigheid en verzoening in Cambodja. Het was de eerste keer dat Nuon Chea voor het Rode Khmer tribunaal verscheen. Nuon Chea, die ook wel ‘broer nummer 2’, of de rechterhand van Pol Pot wordt genoemd, wordt gezien als de hoogste, nog levende leider van het Rode Khmer regime.

Honderden Cambodjanen waren naar het tribunaal-gebouw net buiten de hoofdstad Phnom Penh gekomen. Zij kwamen om met eigen ogen het gezicht te zien van één van de leiders van het regime waarbij in de jaren ’70 naar schatting 3 miljoen mensen zijn opgekomen. Ook kwamen ze voor een antwoord op de vraag waar de meeste slachtoffers van het Rode Khmer regime mee rondlopen: ‘Waarom zijn er tijdens het regime zoveel mensen vermoord?’.

Op deze vraag hebben de Cambodjanen gisteren geen antwoord gekregen. Het proces werd vooral gedomineerd door de Nederlandse advocaat Victor Koppe, één van de twee advocaten die de verdediging van de inmiddels 81-jarige Nuon Chea op zich neemt. Het was hem niet toegestaan om tijdens het proces te spreken, wegens problemen met zijn registratie om te mogen werken als advocaat in Cambodja.

De verdediging van Nuon Chea argumenteerde voor vrijlating in afwachting van zijn proces. Nuon Chea stelde dat hij volgens de regels van de rechtbank recht heeft op twee advocaten en dat hij zichzelf op deze manier niet goed kan verdedigen. De hoorzitting werd uiteindelijk uitgesteld. Voor veel Cambodjanen, die tijdens het Pol Pot regime alle rechten zijn ontzegd, was dit niet wat ze wilden horen.

De zoektocht naar gerechtigheid en het verwerken van het verleden heeft in Cambodja lang op zich laten wachten. Het tribunaal brengt nu een stukje gerechtigheid naar de, nog levende, meest verantwoordelijken voor het regime en haar wandaden.

Maar misschien belangrijker nog is de bewustwording en discussie die het tribunaal op gang brengt over wat er tijdens het Rode Khmer regime is gebeurd. Een eenduidige officiële geschiedkundige beschrijving van deze periode bestaat in Cambodja niet. De periode wordt ook niet behandeld in het Cambodjaanse onderwijs, waardoor onbegrip, en zelfs ontkenning is ontstaan onder de Cambodjaanse jeugd.

Naar aanleiding van het tribunaal zijn meer Cambodjanen gaan praten over wat hen tijdens de Rode Khmer periode is overkomen , iets wat velen eerder nog nooit hebben gedaan – uit angst voor wat de gevolgen zouden kunnen zijn. Slachtoffers en daders delen hun ervaringen met elkaar en met de generatie van hun kinderen en kleinkinderen. En dit is een voorzichtige maar belangrijke stap naar daadwerkelijke verzoening, begrip en vrede in Cambodja.

Voor meer informatie over het tribunaal: www.eccc.gov.kh, www.krtrial.info

Door: Sarah Dobbe