Thursday, September 04, 2008

Een hoop nieuws

O, o, wat een gedoe in Thailand! Het grensconflict tussen Thailand en Cambodja is nog niet volledig opgelost, maar het krijgt met de Thaise interne demonstraties een stuk minder aandacht. En dat is voor Cambodja misschien niet zo heel slecht… hopelijk is dat voor Thailand ook snel het geval.

Wij houden ons op het moment liever bezig met andere dingen – kickboksen bijvoorbeeld. Kickboksen is Cambodja’s volkssport nummer één. Maar hoewel er intern veel wordt afgebokst, was er internationaal nog maar weinig erkenning voor de boksende Cambodjaan. Vorige week kregen ze eindelijk de kans, en Cambodja is nu twee wereldkampioenen rijker! En dat terwijl de verslagen Duitser en Engelsman er een stuk dreigender uitzagen dan de ietswat fragiel ogende Cambodjanen… Wij hebben het geheel live bekeken, geheel in sfeer met cola uit een zakje.




En wat ook belangrijk is… zon, zee en strand natuurlijk! Afgelopen weekend hebben we heerlijk op een boot geluierd, wat gedoken en gesnorkelt. Uiteraard allemaal in het kader van teambuilding voor Bart’s mariene conservatie project ;-). En natuurlijk de menselijke behoefte aan frisse lucht en verse inktvis (de niet bedreigde en goedsmakende soort uiteraard).



Bij Youth for Peace is het op het moment nogal hectisch – over twee weken begint een conferentie met ruim 300 jongeren; Cambodjanen, maar ook Thai, Vietnamezen, Laotianen, en zelfs jongeren uit oa Guatemala, Peru en Rwanda. De conferentie is gelinkt aan het Rode Khmer Tribunaal, verzoenings- en vredes processen, en de rol van jongeren daarin. Het is voor Cambodja in ieder geval bijzonder om zoveel internationale jongeren bij elkaar te zien! Voor de geïnteresseerde mensch, zie www.yfpcambodia.org voor meer info.

Ikzelf hou me in deze conferentie vooral bezig met het inbrengen van wat creatieve activiteiten, omdat er in 5 dagen praten flink veel afwisseling moet zitten om zoveel jongeren een beetje actief te houden. Ik heb er in ieder geval zin in! Wordt dus nog vervolgd…

Ook de minder leuke ontwikkelingen krijgen aandacht op deze blog natuurlijk. Het feit dat ik twee weken geleden mijn slipper ben verloren op de Bamboo trein in Battambang bijvoorbeeld.Met een blote voet door de modder en de Cambodjaanse markt, terwijl uitgelachen en nagewezen is geen pretje hoor… En ik had wat gezondheids perikelen hier en daar. Maar inmiddels weer fit genoeg voor karaoke, en dat zegt wat!