Tuesday, March 17, 2009

Een nieuwe ervaring en uitdaging

Nu dat eind vorig jaar alle benodigde materialen in Cambodja aangekomen zijn kon ik dan eindelijk van start met de Laboratorium werkzaamheden. Voor diegene die even vergeten zijn wat mijn taak nu daadwerkelijk is bij WWF Cambodia een kleine update;

Sinds het Mekong Irrawaddy Dolphin Program van start is gegaan worden er nog altijd dode Irrawaddy dolfijnen aangetroffen. In eerste instantie werd aangenomen dat de oorzaak van deze sterfte de 'gill nets' zijn die lokale vissers gebruiken als een van de vele middelen om vis te vangen. Nu is het gebruik van deze netten al een aantal jaren verboden in het leefgebied van deze dolfijnen in de Mekong en het sterfte cijfer is nog altijd niet afgenomen. Een andere aanname voor de sterfte is vervuiling aangezien er aanzienlijke hoeveelheden organische verbindingen zoals PCB (Poly Chloorbifenyl) en DDT (DichloorDifenylTrichloorethaan), een insecticide, aangetroffen zijn in organen van enkele gestorven Irrawaddy dolfijnen. Door dit resultaat is het van groot belang te achterhalen hoe deze dolfijnen in contact staan of gekomen zijn met deze chemische verbindingen. Het project waar ik verantwoordelijk voor ben onderzoekt dan ook de aanwezigheid van deze beide stoffen in de leefomgeving en het voedsel van de dolfijnen. Vorig jaar ben ik samen met een 5-tal Cambodjanen, inclusief een aantal studenten van de Royal University of Phnom Penh, het veld in gegaan voor monstername. Ook dit jaar gaan we weer het veld in voor het verzamelen van een 2e set monsters. Deze monsters zal ik dan samen met de studenten gaan opwerken totdat ze geschikt zijn voor analyse met behulp van speciale apparatuur. Helaas zijn de laboratorium omstandigheden in Cambodja wat anders dan ik gewend was bij Akzo Nobel maar dit geeft een uitdagende doch soms frustrerende lading aan het werk. Vooralsnog zijn we dan ook erg druk met het implementeren van de methode en hopelijk binnen nu en 2 weken kunnen de monsters geanalyseerd worden. Hieronder een aantal foto's van het laboratorium waar ik werk en de matig prehistorische apparatuur.

Voorbehandeling van de sediment monsters

Het prikken van de oplossing in de machine

De naald

Aerial image van het research lab


Naast de gebruikelijke analyses is WWF ook van start gegaan met een sub-project binnen het Community Fisheries project; Water quality monitoring. Samen met de Duitse donor (WWF Duitsland) zijn we 8 dagen in Mondilkiri province geweest om een water quality monitoring training te geven aan community fisheries leden zodat zij in de toekomst metingen kunnen verrichten in de Srepok river. Ik verzorgde de chemische kant van de metingen en Petr Obrdlik de biologische kant. De community leden waren erg geinteresserd in deze activiteit en hopleijk kunnen ze dit straks zelfstandig voortzetten.

Hoe kan ik water kwaliteit meten; de uitleg.

Op zoek naar de kleine water beestjes.

Kleuren geven de mate van vervuiling aan.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Goed werk Bart, ook al zijn het prehistorische omstandigheden. Ook complimenten voor jouw websites!

March 25, 2009 11:19 AM  

Post a Comment

<< Home